• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam1385
Toplam Ziyaret15991264
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1
SPORTMAN
sportman@semskiasireti.com
Akraba Evliliklerinin sakıncaları varmı 'dır ve Kimler Akraba Evliliği Yapabilir
22/02/2013
Türkiye'de aile yapısı bölgelere , sosyoekonomik şartlar ve geleneklere  göre değişik ve karmaşık bir şekil arz etmektedir. Bunun nedeni  kültür farkı ve geleneklere olan bağlılık olarak tarif edilebilir. Ancak akraba evliliğinde nikah'ın ebedi olarak haram olduğu kadınlarla evlilik yapılamaz. Evliliğin yapılamadığı kişileri şöyle sıralayabiliriz.

ANALAR: Erkeğin kendi anası haram olduğu gibi, anasının anası, babasının anası ile bütün öz ve üvey nineleri....

KIZLARI: Erkeğin kendi kızı, kızının kızları, oğlunun kızları, onların evlat ve torunları da...

KIZKARDEŞLERI: Gerek ana baba bir, gerekse yalnız ana veya yalnız baba bir kız kardeşleri...

HALALAR: Babaların ve dedelerin (öz veya üvey) kız kardeşleri, babasının halası, anasının halası...

TEYZELER: Erkeğin anasının (ana-baba bir) kız kardeşleri, anasının teyzesi, babasının, dedesinin teyzeleri...

KARDEŞ KIZLARI: Erkeğin ana-baba, yahut yalnız baba ve­ya ana bir, erkek kardeşinin ve kız kardeşinin kızları ve onların çocukları...

Bütün bu sayılanlarla bir erkeğin evlenmesi kesin olarak yasak edilmiştir. Kesinlikle evlenemez. Aynı şeyi tersinden düşünürsek, kadın için de durum değişmez.

KAYINVALİDELER: Erkeğin karısının anası haram olduğu gi­bi, anasının anası, babasının anası da...

ÜVEY KIZLAR: Erkeğin evlendiği kadının başka kocadan olan kızları, oğullarının kızları...

GELİNLER: Erkeğin kendi oğlunun hanımı haram olduğu gi­bi, torunlarının hanımları ve gelinleri de haramdır...

ÜVEY ANALAR: Erkeğin babasının karısı (gerek sonradan aldığı gerek 2.3.4. kez evlenen kimsenin hanımları) ki üvey ana­lardır. Bunlar haram olduğu gibi babasının babası ve gerek ana sının babası (yani dedelerinin) hanımları. da haramdır. HANIMIN KIZKARDEŞI: (Baldız); Buradaki yasak iki kız kardeşin birlikte nikahlanmasıdır.

Bunun dışında Emzirme sebebiyle nikâhları yasak olan kadınlar

Süt anne, süt annenin annesi, onun annesi...

Süt kızlar ve onların kızları...(Erkeğin süt kızı; nikâhı altında bulunan karısının emzirdiği çocuktur)

Süt kız kardeş ve kızları, onların kızları...

Süt hala ve süt teyze (Süt teyze,çocuğu emziren kadının abla­sıdır, süt halaya gelince, bu da çocuğu emziren kadının kocasının kız kardeşidir)

Kadının sütannesi (çocukluğunda sütanneyi emziren kadın) ve bu annenin anneleri... Bu yasak nesebte kan hısımlığında ol­duğu gibi, kadınla olan soyut nikâh akdinin devamı müddetince geçerlidir. Kadının süt kızı (bir kimsenin evlenmeden önce hanımının emzirdiği çocuk) ve onun çocuklarının kızları, kızlarının kızları... Bu yasak hükmü ancak kocanın karısı ile zifafa girmesinden son­ra geçerlidir.Süt babanın veya dedenin karısı. Onların babalarının kızla­rı. (Süt baba hanımının emzirdiği bütün çocukların babasıdır. Böyle bir çocuk için sadece kendisini emzirenle evlenmek yasak olmaz, kendisini emziren kadın zaten sütannesidir. Süt babasının evlendiği her kadınla evlenmesi yasak olur). Sütoğlunun karısı... Oğlunun oğullan, hanımları. Bir kadınla, süt kardeşini süt halasını, süt teyzesini veya emişme yoluyla mahrem olan herhangi bir kadını birlikte nikâh altında tutmak da haramdır.

Yapılan istatistik ve araştırmalara göre ülkemizde her beş evlilikten biri akrabalar arasında yapıl­maktadır. Ancak bu durum bölgelere göre farklılık gösterir. Mesela, Doğu Anadolu'da her üç evlilikten biri akrabalar ara­sında yapılırken, Batı Anadolu'da (Ege ve Marmara) bu oran 7'de hatta 8'de bire düşmektedir.

Bölgeler arasında böyle farklı oranların görülmesi akra­ba evliliklerinin yapılış nedenlerine bağlıdır. Nedenlerin mevcut olduğu bölgelerde akraba evliliği oranı yüksek, azaldığı veya kaybol­duğu bölgelerde düşüktür. Yani  kırsal kesimde akraba evliliği daha fazla, şehirlerde ise daha azdır. Bu durumun  nedeni  Kültür , eğitim ve bilinçlendirme seviyesinin düşük olduğu bölge­lerde, gelenekler ve maddi etkenlerin ağır basmasıdır. Dini ve ahlaki açıdan hiçbir engeli bulunmayan akraba evliliklerinin daha fazla bilinçlendirilmiş bölgelerde daha az tercih edilmesinin yegane  nedeni Tıbbi alanda belgelendiği üzere;  soyda geçici (irsi) bir hastalık, sakat doğumlar, genetik hastalıkların yeni doğan çocuklarda geçme riski oldukça fazladır. Soyunda ruhsal bozukluk bulunan iki yakın akraba evlendiklerinde bu tür hastalıklı çocuklar dünyaya gelecektir. Onların çocuğu da yakın akraba evliliği yaparsa, torunda bu hastalık kaçınılmaz olacaktır. Böylece birkaç kuşak sonra hastalık eğer yakın akraba evliliği sürüp gitmişse hatanın devamından dolayı, soyağacının her dalında yerleşip oturmaya ve zaman içinde  bütün sülalede kök budak salmaya başlayacaktır.

Bu nedenle akrabasıyla evlenecek olanlar  çok hassas  davranarak mutlaka  tıp fakültelerinin “genetik danışma”  merkezine başvurup durumlarını gözden geçirtmelidirler. Yine soylarında irsi (kalıtsal) bir hastalık olup olmadığını da  özellikle araştırmalıdırlar. Tıp bu tip problemli doğumlardan birinci kusurlu olarak akraba evliliğini işaret etmektedir. Ancak her akraba evliliği bu riski taşımaz. Eğer böyle bir risk yoksa akraba evliliğinden endişe duyulmamalıdır. Eğer böyle bir risk varsa O za­man sakat, dengesiz ve topluma yük olacak çocuklar dünyaya getirmemek için böyle bir evlilikten kesinlikle kaçınılmalıdır. Peki neden akraba evliliği tercih edilir? Yapılan araştırmalar bu konuda çarpıcı sonuçlar vermiştir. Örneğin; Gelenek ve görenekler (örf ve adetler), Malın bölünmemesi,Soyluluk düşüncesi,Kan davası ve aşiretçilik,Evlilikte istikrar (sosyal garanti)Gelinin daha saygılı olacağı düşüncesi,Ekonomik yardımlaşma,Bir arada, aynı yerde büyüme ,sosyo-psikolojik etkenler Gelinindaha dürüst ve-namuslu olacağı inancı,Coğrafi şartlar ve ulaşım güçlüğü,Üvey çocukların bakımı,Başlık parasını azaltma amacı gibi nedenlerin yanında  gençlerin biri birilerine olan aşkları da bu evliliklerin başlıca nedenleri olarak sıralanabilir. Sonuç olarak, daha sağlıklı ve sorunsuz bir nesil yetiştirilmesi için mümkün olduğu kadar çok yakın akraba evliliklerinden kaçınmalı, eğer evlilik olacaksa bile bütün tıbbi tahlil ve araştırmaları yapıldıktan ve hiç sakıncası tespit edilemedikten sonra  bu işe karar verilmesinde yarar vardır. Bu hususta halkı bilinçlendirmek için başta devlet olmak üzere hepimize görevler düşmektedir. Soydaki geçici bir hastalık yoksa, kesin sakıncalı olmadığı için,  dini alanda yakın akraba evliliklerine yasak konulmamıştır. Ancak tavsiye mahiyetinde bağlayıcı olmayan uyarıda bulunulmuştur. Peygamberimiz: “Yakın akrabadan evlenmeyin, zira çocuk cılız olur” demiştir. Onun için akraba evliliğini ilk planda değil, son planda düşünmek en akılcı bir yoldur. Bu  sosyal yaraya bilinçli şekilde neşter vurulmalıdır. 



6113 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Moğol istilası ile Yıkılan İslam Coğrafyası ve kılıçtan geçirilen Kürt aşiretleri - 30/10/2013
Moğol istilası ile Yıkılan İslam Coğrafyası ve kılıçtan geçirilen Kürt aşiretleri
Günümüzün Veba'sı Denilen Kan Davası Meselesi - 23/07/2013
Günümüzün Veba'sı Denilen Kan Davası Meselesi
ALİ ŞEN DOĞRU SÖYLÜYOR - 31/12/2011
ALİ ŞEN DORU SÖYLÜYOR
MECLİSTE ŞİKE YAPANLAR SANDIKTA HESAP VERECEK - 14/12/2011
MECLİSTE ŞİKE YAPANLAR SANDIKTA HESAP VERECEK
YABANCI SAYISI BU KADAR FAZLA İKEN MİLLİ TAKIMDAN BAŞARI BEKLEMEK HAYAL OLUR - 15/11/2011
YABANCI SAYISI BU KADAR FAZLA İKEN MİLLİ TAKIMDAN BAŞARI BEKLEMEK HAYAL OLUR
ALİ ŞEN FENERBAHÇEYİ NE KADAR DÜŞÜNÜYOR - 10/10/2011
ALİ ŞEN FENERBAHÇEYİ NE KADAR DÜŞÜNÜYOR
KUKLA FEDERASYON ŞİKENİN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMADI - 13/09/2011
KUKLA FEDERASYON ŞİKENİN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMADI
BU SATRANÇ MAÇINI FENER KAYBEDER - 27/08/2011
fenerbahçe düşermi
ŞİKE , AĞLATANLAR VE AĞLAYANLAR - 25/07/2011
ŞİKE
 Devamı
.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ