• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam1051
Toplam Ziyaret16002726
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1
Tarih Dede
tarihdede@semskiasireti.com
AHLAK, FAZİLET VE ADALET
10/05/2011
 

Öncelikle bizlerin hayatın her döneminde muhtaç olduğumuz ve insan olabilmek için ihtiyaç duyduğumuz iki unsur vardır. Bunlardan biri ahlak diğeri ise adalettir.

Ahlak, yalnızca insan hayatının bütününü kucaklamakla kalmaz. Aynı zamanda yer yüzündeki canlı veya cansız bütün yaratılmışları, çevreyi, evreni ve bunların insanla olan ilişkilerini de kuşatır. Ahlak doğuştan değil sonradan kazanılan bir melekedir, huydur, seciyedir ve yaşam kuralıdır. İslâm ahlâk ve nizamı, insanın Allaha, insanın insana ve yaratılan her şeye  karşı davranışlarını belirleyen ve belirli bir eğitim sürecinde bunu kişilik haline getiren bir nizamdır. Bu düzen, gönüllü ve gönülden yaşama düzenidir. Bu düzen, Sevgi ve saygı görmemiz güzel ahlakımızla bağlantılıdır.  

 Adalet ise; insanın sahip olduğu bütün hak ve özgürlükleri başkasına tanıması ve saygı göstermesidir. Yani Topluca yaşayan, hayatlarını bir nizam içinde yürütmek isteyen başkalarının haklarını gaspetmeyen, eziyet etmeyen insanların sahip olduğu ilahi ve insani duygudur. Bunu tesis ettiğimiz anda adaleti sağlamış oluruz. İnsanlar açlığa, susuzluğa, yoksulluğa katlanır ama adaletsizliğe asla katlanamazlar.Adalet yeryüzünde insan elinin meydana getirdiği  en büyük eserdir. Çeşitli toplumsal kurallarla bu kavram sağlamlaştırılır.

Kainatta bir nizam ve düzen görülüyorsa bu ancak, yaratılmış alemin yaratılış espirisine hakim olan adalet hissinin bir eseridir. Kuvvetli ve kuvvetlilerde adaletli olmalıdırlar. Güçlü güçsüzü ezdiğinde adalet  çınarı gövdesinden balta yarası alıyor demektir.

Eğer her doğan insan Ahlak ve adalet duygularını  bünyesinde barındırsaydı, belkide peygamberlere  ihtiyaç olmazdı. Ama bu iki duygu doğuştan olmayıp sonradan kazanıldığı için bu hususta kifayetsiz insanların bir yol göstericiye ihtiyacı her zaman vardır. Hayvan sürülerinden  farklı bir içtimai yapıya ve sosyal şuura sahip olan insan düzen ve nizamda  refahını, saadetini, ve bütün insanlık hasletlerini adalet,fazilet  ve güzel ahlakta bulmuştur. Bunu  gerçekleştiren vasıta adalettir.

Ahlak , fazilet ve adalet ilahi bir nur gibidir. Nerede parlarsa orayı aydınlatır. O mekandaki insanlar  huzur ve  saadet içinde yaşamlarını idame ederler. Toplum bir çok unsurdan meydana gelir. Bu unsurlar her zaman uyum içinde olamayabilirler. Aralarındaki ahenk ve uyumu belirleyen  esaslar vardır ki bunlar ahlak ve adalet  prensipleri doğrultusunda düzenlenmiştir. Ve bu uyumu sağlayan adalet ve ahlak kurallarıdır.

Ahlaklı ve adil bir gelecek yetiştirmek sizlerin sorumluluğundadır. Allah yardımcınız olsun

 



3958 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

İRAN KÜRDİSTANINDAKİ CELALİLERİN YÜREK BURKAN DRAMI - 25/11/2013
tarihin sayfalarına geçen kara lekelerden biri olan Celalilerin bu dramının etkilerini hala gideremeyen aileler vardır. Ancak Selahaddin-i Eyyubinin süvari birliklerini oluşturan tarihin bu kahraman aşireti inanç ve azimleri sayesinde bu yaraların
Nakşibendi Tarikatını Anadolu'ya getiren Ünlü Kürt Düşünürü Mevlana Halid-i Kürdi - 14/05/2013
Nakşibendi Tarikatını Anadolu'ya getiren Ünlü Kürt Düşünür Mevlana Halid-i Kürdi
MERVANİ KÜRT DEVLETİNİN İLK KURUCUSU EBU ABDULLAH EL SÜLEYMAN BİN DOSTIK’IN TRAJİK HAYATI - 30/01/2013
MERVANİ KÜRT DEVLETİNİN İLK KURUCUSU EBU ABDULLAH EL SÜLEYMAN BİN DOSTIK’IN TRAJİK HAYATI
LOZAN ATLAŞMASININ KÜRTLERE KAYBETTİRDİKLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIYAN SANCILARI - 03/12/2012
LOZAN ATLAŞMASININ KÜRTLERE KAYBETTİRDİKLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIYAN SANCILARI
ÇALDIRAN SAVAŞINA FİİLEN KATILMIŞ BAĞIMSIZ KÜRT BEYLİK - AŞİRETLERİ VE AKİBETLERİ - 13/09/2012
ÇALDIRAN SAVAŞINA FİİLEN KATILMIŞ BAĞIMSIZ KÜRT BEYLİK VE AŞİRETLERİ
FATİH SULTAN MEHMET'İN HOCASI MELA ŞEMSEDDİN (ŞEHRESORLU ÜNLÜ KÜRT MOLA GORANİ) HAKKINDA - 27/03/2012
FATİH SULTAN MEHMETDİN HOCASI MELA ŞEMSEDİN (şEHRESORLU ÜNLÜ KÜRT MOLA GORANİ)
ŞEMSKANLILAR İLE BRUKANLILARIN TARİHİ SERÜVENLERİ ARASINDAKİ İLGİNÇ BENZERLİKLER - 24/02/2012
ŞEMSKANLILAR İLE BRUKANLILARIN TARİHİ SERÜVENLERİ ARASINDAKİ İLGİNÇ BENZERLİKLER
OSMANLI DÖNEMİNDE DEVLETE HİZMET EDEN ÜNLÜ KÜRT DİPLOMAT , VALİ VE BÜYÜK ŞAHSİYETLER - 18/01/2012
OSMANLI DÖNEMİNDE DEVLETE HİZMET EDEN ÜNLÜ KÜRT DİPLOMAT , VALİ VE BÜYÜK ŞAHSİYETLER
TANIKLARIN ANLATIMIYLA ZİLAN DERESİ KATLİAMI - 22/11/2011
TANIKLARIN ANLATIMIYLA ZİLAN DERESİ KATLİAMI
 Devamı
.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ