• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam841
Toplam Ziyaret16087297
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1

Xellesini, Hallesini Aşireti

Hallesini veya Xalhesıni Aşireti

Sipkan veya Sipki aşiretinin bir kolu olan Xellesini veya Hallesini aşiretinin Kökleri İran’ın Soran ile Mahabad arasındaki bölgesinden geldiği bilinir.  Ancak Xana Emerali isimli  kürt araştırmacı “Simbol u rütielé Ezidiati” isimli eserde Sipkan(sipki) aşiretinin bu günkü Türkiye topraklarına İran’dan değil de Irak’ın Musul  bölgesinden geldiğini ifade eder. Bu göçün nedenini ise 1700 ‘lü yılların başlarında cereyan eden Xezali olaylarına (Büyük yezidi katliamına) bağlamaktadır.

İranın çeşitli şehirlerine dağılıp  oralarda yaşamaları ise Osmanlı ile İran arasında cereyan eden sınır savaşları nedeni ile  İran’a kaçmalarından olmuştur.Hayderanlılar ile bölgede kargaşa çıkararak İran sınırını geçip oradaki köyleri yağmalamaları sebebi ile İran Şahı fettah Ali ile Osmanlı Sultanı II.Sultan Mahmut  1639 da imzalanan sınır antlaşmasını  yeniden gözden geçirerek tedbir amaçlı yeni maddeler eklediler. Bu maddelere göre bu aşiretlerin bu  hareketleri tekerrür etmeleri halinde çok ağır müeyyideler uygulanacağını ve sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılacaklarını hüküm altına aldırlar. Buna rağmen bu aşiretler 1829, 1854 ve 1877 yılları arasında  Türkler ile Ruslar arasında patlak veren savaşlara iştirak ettiler ve  o dönemlerde Ruslardan yana tavır koyarak  yine boşatılan  köy ve kasabalara saldırdılar. Birinci dünya savaşı sonrasında bu bölgede yaşayan ancak hala Yezidi inancına tabi olanlar ise Erivan, Gürcistan ve talin bölgelerine  göç ettiler.

Dilleri kırmaç Kürtçesi olup şafii mezhebine bağlıdırlar.Günümüzde yoğun olarak bulundukları yerler; İran’da  xoy,maku ve Türkiyede ise;Diyadin ilçesi Satıcılar, Göğebakan, Tavla,Dayıpınar, yeşil durak köyleridir. Bu köylerde toplam nüfusları 4220 civarındadır.(Aşiretler  Raporu:1987)

Ağrı ili merkezde ise;yaşayan Xellesinilerin nüfusu 1800 kişi civarındadır. Ağırlıklı olarak Aşağı Yoldüzü,Yukarı Yoldüzü ve Ozanlar köyleridir.

Ayrıca,Tutak,Iğdır, Eleşkirt, İstanbul,Muş,Van,  İzmir,Konya,Ankara ve İzmit Dilovasında yaşamaktadırlar. Dilovasında  yaşayan Xellesinilerin nüfusu 500 civarındadır. 1990’lı yıllarda  bilinen aşiret reisi Hikmet Özmen olduğu ifade edilmektedir

Derleme:Memedé Kazım
www.semskiasireti.com

Araştırmalarımız sürüyor,İlave ve düzeltmeler yapılacaktır. UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.

Not:Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan www.semskiasireti.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz...

15883 kez okundu

Yorumlar

     25/08/2022 15:31

ARASTIRDIGIM KADARIYLA BURDAN GELME OLDUGUMUZ RİVAYET EDİLİYOR MİDYAT DERMEMİKKA ASİRETİ
Misafir - İSMAİL

Darebiya Jorin(Yukarı Yoldüzü)     04/03/2021 18:24

Aslen xelesini aşiretinden olan Darebi köyünden İzmir Bornova ilçesine göç eden 1979 dan bu yana XELESİNİ aşiretine bağlı bir çok ailemizin birlik ve beraberlik içinde 1994 yılından bu yana Dernekleşerek şuanda 1000 hane olarak Bornova’da İnşaat,Gıda,Giyim gibi birçok sektörde hizmet vermketeyiz.Biz aşiret olarak Türkiye genelindeki aşiret ailelerinin birlik ve beraberliğinin devam etmesi için Xelesini aşireti kardeşlerime DAREBİYA JORİN DERNEĞİ başkanı başkanı olarak selam ederim .
Misafir - Emin Turan

Bilgi     14/02/2021 02:33

Xelesıni aşireti bu illerde mevcuttur İzmir Aydın Manisa Denizli Muğla Adana Ankara İstanbul kayseri Yozgat Gaziantep bursa gölcük muş Bitlis kars Erzurum bunları biliyorum bilmediklerimde var illaki yazdığım illeri kanıtlayabilirim bir de sayımız daha fazla sizin yanlışınız var
Misafir - Şakir Yaman

Yorum     04/01/2020 22:16

Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaklaşık 50 hane xelesini aşiretine mensubuz. Bizler hamur da kaniya hesen ağa bölgesinden gelip Tatvan'a yerleşmişsiz. Delbaşın torunlariyiz. Soyadları : Dalankay, Aşı, Yücel ve Ulutaş tır.
Misafir - Medeni Xelesin Dalankay

Aşiret      01/04/2019 16:45

Ahmetbey köyü var xelesini aşireti olarak çoğunlukla barbaroslar tanınmaktadır Ankara ve Kayseri civarında yaşarlar
Misafir - Salih

     30/03/2018 13:22

ağrıda ahmetbey köyü var kayseride yaklaşık 500 hane ankarada 300 hane si olan bu köy xelesini aşireti mensubudur
Misafir - ali

xelesini     28/08/2015 15:18

Tüm xelesini aşiretine selamlar olsun. bu sayfadaki bilgilerde eksiklik görüyorum çünkü xelesini aşireti sipki aşiretinin kolu değildir xelesini ve sipki aşiretleri kardeş aşiretlerdir ayrıca aşiretimizin ismi hallesini değildir oradaki hallesini ismini kaldırırsanız sevinirim. Ağrının Çukuralan köyünde (xeliksan) Dengbêj Ahmedê Agıri xelesini aşiretinin meşhur dengbêjlerindendir.
Misafir - xalhesıni

xelesini     28/08/2015 15:36

Navenda GİHADİNê niveki zêdetır xelesini'ye u çend gundên êla xelesini Tewlê (Tavla) : Tapî (Yeşildurak): Bezirgan (Satıcılar): Şikrok (Omuzbaşı) : Îsaxa (İsaaxa) : Kopûzan (Göğebakan): Cûcan (Helbeliyurt):
Misafir - xalhesıni

xellesini asireti      11/07/2015 22:15

dogubayazit ' ın tajdê köyü, Kalecik köyü, gulic, Meçit , dizê , pirexala köylerinde xellesini asireti köyleridir.
Misafir - cemil

xellesini asireti      11/07/2015 22:03

dogubayazit ' ın tajdê köyü, Kalecik köyü, gulic, Meçit , dizê , pirexala köylerinde xellesini asireti köyleridir.
Misafir - cemil

.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ