• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam956
Toplam Ziyaret16087412
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1

Ako veya Aku (Acu) Aşireti

Kökenleri, Kürt tarihinin  en büyük aşiretlerinden biri  olan Ünlü Köran,Küran veya Goran aşiretine dayandığı iddia edilen, Brdost aşiretinin bir koludur. Yani bradost aşiretinin kurucu aşiretidir.  Ziya Gökalp Köran veya Goranların  Babil Devleti zamanından beri  var olduğunu ve  bir çok büyük aşiretin  ana kaynağı olduğunu ifade eder.

Muhammed Emin Zeki Beg, 1930 yılı verilerine dayanarak, Ako aşiretinin yaklaşık 1000 aileden oluştuğunu ,bölgedeki diğer göçebe  aşiretlerin aksine tamamen yerleşik bir hayat sürdürdüklerini, Ranya'nın kuzey kesimlerinde yaşadıklarını ve kendi aralarında bir çok oymağa ayrıldığını, Kuzey Ranya ile Kaledize civarında yaklaşık  elli köylerinin olduğunu yazar.

İngiliz general ve doğubilimci Sir Mark Sykes ise 1906 yılında kaleme aldığı "The Kurd Tribes of the ottoman Empire" isimli eserde, daha farklı bilgiler aktarmaktadır. Mark Sykes, Ako aşiretini Goranların değil de Kökleri Mervani kürtlerine dayanan baban kürtlerine bağlamakta ve şöyle devam etmektedir; 500 Haneden oluşan yarı-göçebe bir aşirettir, bazıları Ranya kasabasında yaşarlar, iyi at sürerler ve iyi birer savaşçıdırlar. Yaz dönemini Wazna’da geçirirler.

Araştırmacı Abbas Azzavi'ye göre ise; Ako Aşireti Bitlis'te  yaklaşık 400 yıl hüküm süren Rojki konfederasyonunu oluşturan olan  Bilbaşi aşiretinin bir koludur. Ancak  bilbaşı konfederasyonunu oluşturan 12  aşiretin içinde Ako ismine rastlanılmamaktadır. Ako Aşireti, İdris-i Bitlisinin  Çaldıran savaşında, ikna ederek Yavuz Sultan Selim tarafında geçirdiği 24 kürt aşiretinden biridir. 

Derleme:Memedé kazım
www.semskiasireti.com
Araştırmalarımız sürüyor.İlave ve düzeltmeler yapılacaktır.

UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.

Not:Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan www.semskiasireti.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz...

4084 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ