• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam2117
Toplam Ziyaret15800447
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1

Ahmet Rende (Seydayé Mela Ahmedé Sofi Seyad)

Seydayé Mele Ahmedé Sofi Seyad
Asıl Adı Ahmed Rende'dır. 1639 yılında Kasr-ı Şirin Antlaşması ile belirlenen sınırlar dahilinde Erivan ve Talin topraklarının Osmanlı devletine bırakılması sonucu İran'ın khoy (Xoy) ve Sekbanabad şehirlerinden Erivan'a göç eden şemskanlılardandır. Meşhur Şemskanlı Feqi (Feqi Ahmed)'in Erivandaki hocalarından Mele Mıhemed'in torunlarındandır.Hicri:1323 (Miladi:1910) yılında Erivan'ın sunıs köyünde dünyaya geldi. Babası Sofi Seyad ve Annesi Şemskanlı Abdulhadi Efendi'nin ablası Çilé Hanımdır. Beş çocuklu ailenin yaş sıralamasına göre 2. çocuğuydu.Bir erkek kardeşi ve 3 kız kardeşi vardı. şu anda hiç biri hayatta değildir.
Ailesi 9.Tümenin Kafkasya'dan çekilmesi ve 1915 yılındaki Ermeni tehcirinin başlaması ile 1639 yılından beri yaşadıkları topraklarından kaçarak meşakatli bir yolculuktan sonra Türkiye'ye geçiş yapmıştı.
Önce Bitlis'in Tatvan ilçesinin Küçüksu(Kotum) sonradan Patnosun Kosa köyüne ardından da Muşun Bulanık ilçesinin Kekeli (Kırkgöze) Köyüne göç ettiler. Rende Soy ismini Malazgirt Nüfus Dairesindeki bir memuru Küçük Ahmed'i çok sempatik ve ve güzel bulunca aileye "Rınde" soyadını vermiştir. Kayıtlara "rende" olarak işlenmiştir.Kürtçe olan  "Rınde" kelimesi Türkçe'de "güzel" anlamına gelmektedir.
Erivanda yarım kalan medrese tahsilini burada dönemim en ünlü alimlerinin yanında yaptıktan sonra 1935 yılında Bedia hanımla izdivacını yaptı. Evliliğini yaptıktan sonra geçim sıkıntısı sonucu pamuk tarlalarında çalışmak üzere Adana'ya göç etmiştir.


Seydayé Mele Ahmed'in  7 Eylül 1949 yılında  44 yaşında iken Arkadaşı Yunus Akdeniz ile birlikte Adana'da çektirdiği fotoğrafı.

Burada uzun yıllar çalıştıktan sonra 1949 yılının sonlarında tekrar Bulanık'a dönmüş ancak burada daha fazla kalamayarak eşi ile beraber Norşin'deki Seydayé Tağe'nin dergahına giderek 1950 yılından 1962 yılına kadar Allah rızası için dergah'a hizmet vermiştir. Kendi ifadesi ile Dergahın ve medresenin kileri'ne bakıyor ayrıca Sûxte'lere(Medrese Talebelerine) ders vermiştir. Bunun yanında gerek şeyh Masum Hazretlerinden gerekse Şeyh Fethullahé Verqanisinin talebelerinden İrşat, Tefsir, Hadis, Nahiv, Akaid, Siyer Fıkıh/Şeriat ilmi öğrenmiştir. Eğitim aldığı büyük alimlerden biri Ahmed'in üstün başarı ve ilmi yeteneklerine binaen kendisine altın kaplamalı el yazması bir kur'an-ı Kerim hediye etmiştir. Seyda vefatından önce bu değerli armağanın Seydayé Mele Reşit efendiye verilmesini vasiyet etmiş ve vefatından sonravasiyeti  bu değerli Kur'an-ı Kerim Mele Reşit Efendiye verilmiştir.
 Şeyh Masum Hazretleri
Şeyh Masum Hazretleri

1960 ihtilali ile sıkıntılı günler geçiren dergah'tan ayrılarak 1962 yılında tekrar Bulanık'a gelerek Göztepe köyünde (Piran) imamlık yapmaya başlar. Seydayé Mele Ahmedé Sofi Seyad olarak bölgede namı yükseldi, yüzlerce aile başka köylerden çocuklarını Melanın yanına getirerek camide medrese eğitimlerini almalarını sağlamışlardır. Tıpkı Şeyh Masum dergahı gibi maddiyata önem vermeyen mela sadece kendisini islam'a ve dini eğitime adamıştır. Tamamen hayır işlerine kendisini adayan melanın  hayatı boyunca hiç maddi birikimi olmamıştır. Her şeyi Allah rızası için yapmıştır.Kura'ı kerim, Mevlid-i Şerif bir çok islami fıkıh ve medrese kitaplarını tamamen ezberleyerek bu mubarek kitaplarının en geniş ve anlaşılır şekilde tesfirlerini yapmıştır. Şifa için okuduğu duaların tecelli ettiğine benim gibi bir çok kişi şahit olmuştur. Yakınları Melanın  ortala yılda 60  ile 65 hatim indiediğini anlatırlar.
Seyda iki kez yapmış olduğu izdivaçlarından evlat sahibi olamamıştır. Son zamanlarında son zamanlarında Bulanık'ın Söğütlü köyüne taşınarak kalan ömrünü burada talebe yetiştirmek ve ibadetle tamamladı. 1991 yılında kendi yasinini dili dönünceye kadar okuyarak ruhunu hakka teslim etti. Mezarı Muş'un Bulanık İlçesinin söğütlü köyünde Şeyh Bazid hazretlerinin yanına defnedilmiştir.

Derleme:Memedé Kazım
www.semskiasireti.com
UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz
ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.


3413 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ