• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam1459
Toplam Ziyaret15991338
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1

PİRDELİ VEYA PİRDEL AŞİRETİ

Pirdeli  Aşiretinin kökeninin Kuzey Irak kürdistanından önce Ömeriye Ceziresi(Cizre Botan) Oradan da Dersim, Bitlis ve Horasana yayıldıkları kabul edilmektedir. Osmanlı kayıtlarında Haymenişin Taife-i Ekrad(Göçebe ve yarı göçebe) olarak tanımlanan kürt aşiretlerindendir. Pirdeli isminin  kesin olarak nereden kaynaklandığı hakkında yazılı bir belge olmamasına karşın  resmi olmayan bazı kayıtlara göre Şeyh Piri veya şeyh Pirdel isimli bir şahıstan  geldiği ifade edilmektedir. Yine resmi olamayan bazı kaynaklara göre bu aşiretin şafii sunni ve Şii kolları mevcuttur.

Orta Asyadan göç ederek Horasan, Dersim, Erzincan, ve botan'a göç eden Pirdeloğulları ile bağlantılarının olup olmadığı net olarak tespit edilememiştir.

Bitlis'in Tatvan İlçesinin Eleman Köyünden (Yeni ismi Örenli) Pirdeli aşireti mensubu Derviş Önyer'in ifadesine göre Pirdeliler  13.yüzyılda Moğol ve İlhanlı katliamları sonucu İrak Kürdistanından kaçarak önce Botan'a oradan başta Tatvan ilçesinin Eleman köyü,,Bitlis'in Xumaç köyü ile Van'ın Erciş ilçesinin Plur ve Plurvan bölgelerine yayılmışlardır. Sosyo-Ekonomik şartlar sonucu batı şehirlerine göç eden  Pirdelilerin sayısı oldukça fazladır. Özellikle İstanbul Sefa köy civarında fazlaca  pirdeli aşireti mensubu yaşamaktadır.

Cizira Botan'dan göç ettikleri sırada başlarındaki beylerinin isminin Yusuf Ağadır. Daha sonra dönemlerde Aşireti Faris Ağa ve oğlu Ömer Ağa yönetmiştir. Bitlis ve Van bölgelerine yerleşmeleri yaklaşık 500 yıl öncesine dayanmaktadır. Zira Bitlis Hakimi Rojki Aşiretinin Hakim olduğu Bitlis emirliğinde ünlü Şeref Bey ile sürekli savaş halinde olup bu  emirliğe kafa tutmaları bu aşiretin ne denli güçlü ve cesur olduğunu göstermektedir. Bitlis emirleri ile yapılan  çatışmalarda Şeref Bey'in(Kaçıncı Şeref olduğu tespit edilememiştir. Çünkü Bitlis Emirliğinde Bir çok Şeref görev almıştır.) 6 kardeşini öldürdükleri ifade edilmektedir.o dönemdeki  beylerinin isimleri Usıf Ağa, Hüseyin Ağa ve Davud Ağadır. Tarih boyunca önemli şahsiyetlerin yetiştirdiği bu aşirette Hamidiye Alayları döneminde Sultan Abulhamid'in güvendiği  komutanlardan biri olan Faris ağa ile Abdullah ağa'nın kişiliği ve kahramanlığı hala torunları tarafından anlatılmaktadır. Torunlarının günümüzde soyadları Karahan ve Önyerdir. Tamamen suni ve şafii  mezhebinden oldukları  bilinmektedir. Ancak Gümüşhanenin Şirvan İlçesi, Erzincan  ve Dersim civarında yaşan Pirdeliler kısmen Şii Mezhebine bağlıdırlar. Buradalarda yaşayan Pirdeliler ile  Bitlis, Van ve İstanbul bölgelerinde yaşayan Pirdeliler ile bir akrabalıkları olup olmadığı henüz  bilinmemektedir. Eğitime sonderece yatkın olan Pirdeliler önemli şahsiyetleri günümüzde de yetiştirmeye devam etmektedirler.2000'li yıllarda vefat eden Mele Mıhemed bu ailenin yetiştiriği önemli  alimlerden biridir. Kurmanci lehçesi konuşan bu aşiret tıpkı diğer  Botan ve mezopotamya aşiretleri gibi 12 ve 14 asırlar arasında  kısa süreli olarak Yezidilik inancına geçmelerine rağmen bu gün tamamı  müslümandır.

 

kaynak bilg kısmen i:Derviş Önyer

Derleme: Memedé Kazım
www.semskiasireti.com

Araştırmalarımız sürüyor..İlave ve düzeltmeler yapılacaktır. Bilgilerini bizimle paylaşınız..

 UYARI: Bu sitedeki bütün materyallerin her hakkı saklıdır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz ve kopyalamak suretiyle elektronik ortamda kullanılamaz ve kitaplaştırılamaz.


Not:Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan www.semskiasireti.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz...



Murat KARAHAN 

31.08.2015
Merhabalar ben Murat KARAHAN 32 yaşında  İstanbulda yaşayan pilder veya sizin deyişinizle pirdeli her ne kadar da aşiret olarak nitelendirilmese de soyuna mensubum.Yaptığınız araştırmayı yaklaşık olarak 1 sene önce internette gezinirken görmüştüm.Diğer soyumuza mensup olan insanlar la tanışabileceğimiz ve hem aile ve akrabalık bağlarımızı güçlendirebileceğimiz bir ortam olşutura bilirmiyiz hemde gerçekten soyumuzla alakalı olarak köklü bir araştırmaya girip neler yapabileiceğimiz veya varsa akademik çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünmekteyim.Anladığım kadarıyla uzun ve zorlu araştırmalar sonrasında erişilen bir birikime sahipsiniz. Sizinle bu vesileyle tanıştığıma çok memnun oldum görüşmek dileğiyle...
Bu arada biz bitlis iç geçit (XUMAÇ) köyü (Pilderi köyü- Farsende (AĞA) KARAHAN) turunlarıyız.
Görüşmek dileğiyle





6173 kez okundu

Yorumlar

Pirdeli aşireti     02/05/2020 14:30

Biz de aslen bitlisin xumaç köyunden gelmişiz ordaki dedemizin adı şero ağadır. Şimdi adilcevazin karaşeyh köyünde ikamet etmekteyiz bizim aşiretimiz son derece dağınık halde olan bir aşiret ve biraz da belali bir aşiret bir dokunan bin ah işitiyor diyebiliriz :))
Misafir - Yeşildemir

Pirdeloğulları.     07/02/2016 12:13

Benimde atalarım 1800'lü yıllardan önce karadenize göç eden bir nesil ama soy adı kanununa göre Şimdiki soyadımız BİRDAL olmuş araştırıyorum Horasandan Kürtün Çeliçukura ordanda Göreleye geldiğimizi söylerlerdi.
Misafir - Bayram BİRDAL

     16/10/2014 13:09

sevgili hemşerim yazdığın yazı bayağı ilgimi çekti bizde pilder aşiretindeniz bu konu uzun süredir benimde kafamı kurcalıyodu .yani aşiretin nerden geldiği nerelerde var olduğumuzu tam öğrenmek için eyer iletişime geçersek sevinirim şu anda sağ olan büyüklerimiz daha rahmete kavuşmadan bazı konuları netleştirirsek soyumuz kaybolmaz inşallah ..bu arada bende humaçlıyım
Misafir - sinan karahan

.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ