BU ÇÖPLERİ KARIŞTIRAN YAŞLI KADIN HANGİ ÜLKENİN VATANDAŞI G20 toplantısına katılmak için Çin'e giden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı AliBabacan Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli tarafından onuruna verilen kahvaltıda burada yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi. Türkiye'nin hızlı bir değişim sürecinde olduğunu ve son açıklanan verilere göre kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doların üstüne çıktığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti. “AÇLIK SINIRINDA VATANDAŞ YOK"
Türkiye'nin hızlı bir değişim sürecinde olduğunu ve son açıklanan verilere göre kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doların üstüne çıktığını söyleyen Babacan, gelir dağılımının da düzeldiğine ve Türkiye'de açlık sınırı kabul edilen günde 1 gelirin altında geliri olan vatandaş kalmadığına dikkati çekti. Babacan, “hatta bunun iki mislini alırsak, günde 2 doların altında geliri olan vatandaşlarımız nüfusun binde 2'sine denk düşüyor" dedi.
Babacan, günde 4 dolar geliri olan vatandaşların 2002;de yüzde 30 olan oranının, 2009;da yüzde 4;e düştüğünü belirtti. Babacan, Türkiye'nin geçen yıl küresel krize rağmen dünyanın en hızlı büyüme sağlayan ülkelerinden biri olduğuna işaret etti.
''KRİZİN MALİYETİ 2.DÜNYA SAVAŞI'NI GEÇTİ''
İstikrara öncelik veren bir ekonomik politikanın güven oluşturduğunu söyleyen Babacan, güvenoluştuktan sonra da her şeyin kolaylaştığını belirtti. Son krizden sonra acaba fazla özel sektörcülük iyi değil mi, devlet daha çok mu bu işin içinde olmalı türünden görüşler ortaya atıldığını hatırlatanBabacan, bunların hiç birine katılmadıklarını ifade etti.
Babacan, ''krizden önce gelişmiş ülkeleri işlerini doğru düzgün yapsalardı, gerçek görevleri olan düzenlemeyi dikkatli yapsalardı, iyi denetleselerdi bu kriz zaten çıkmazdı'' diye konuştu.
Babacan, krizin sebebi olarak Amerikan bankacılık sistemindeki kontrolsüz büyümeyi gösterirken, 2008-2009 krizinin dünyaya maliyetinin çok büyük olduğu, hatta 2.Dünya Savaşı'nın maliyetini geçtiği görüşünü dile getirdi.
BORÇ STOKUNU DİKKATE ALAN VE GÜVENE ÖNCELİK VEREN UYGULAMALAR
Gelişmiş ülkelerin kamu borçlarının alabildiğine arttığını, yıllık toplam milli gelirleri kadar borçları olduğunu anlatan Babacan, 2008 ve 2009'da bankacılık krizi yaşamadığı için Türkiye'nin borcunun artmadığını söyledi. Hükümetin borç stokunu dikkate alan ve güvene öncelik veren uygulamalarınınözel sektörün önünü açtığını dile getiren Babacan, özel sektörün yatırım harcamalarının geçen yıl 168 milyar lirayı bulduğunu aktardı.
Tüketici güven endeksinin son 2 yılın, üretici güven endeksinin de son 4 yılın en iyi seviyesinde olduğu bilgisini veren Babacan, bankaların da duydukları güvenden dolayı alabildiğine kredivermeye çalıştıklarını, kendilerinin ise onları frenlemeye çalışarak geleceği düşünmeleri uyarısında bulunduklarını anlattı. haber365.com
|