• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam1160
Toplam Ziyaret16002835
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1
ERİVANDA YAŞAMIŞ OLAN DEDELERİMİZİN MEKANI ELEGEZ YAYLASI
..
Dedelerimizin bitmez tükenmez  sevdası, söndürülemeyen bir aşk ateşi, önlenemeyen tutkusu,kimine göre süslü 18 lik gelin , kimine göre yaslanıp sığındığın bir ana kucağı kadar sıcak bir yuva, Kimine göre canım kadar değerli yurdum dediği Elegez Yaylası, erişilmez doruklarındaki karlar gelinlik kadar saf ve beyaz, Aras kadar berrak ve coşkulu, desmal gibi rengareng bir mekandır Elegez , bazı bölgelerde “Eleyez”, bazı yerlerde “Alagyaz” bazılarında ise Elagöz olarak adlandırılan bu eşsiz güzellik, görkemli, heybetli duruşu ile adeta saygı ve itaat ister bizlerden. Vakur bir Hakan haşmetiyle eğilir Aras nehrine, Erivana,  ve dedelerimizin yaşadığı Tezekende, keleş Beg’ Topa piré’ye, Qasmina Jorın’e, Qasmina Jérine ve karsa ve  Kadar her yer onun himayesi ,koruması altındadır zannedersin. Ağrı Dağı ile birlikte o coğrafyanın tek hakimidirler.İlk bahardan itibaren yavrularına kucak açan bir anadır elegez.   Yeşil ve heybetli dağlardan birini düşünün, zirvesi duman duman,, koyulu açıklı yeşillerle bezenmiş sarp ve sessiz, serin yayla yellerinin tenimizi okşadığı  sevgisi ile  yaylalarında barındırdığı  insanlara güven veriyor.Duru beyaz tenini, utangaç yüzünü yeşil duvağı ile  örtmüş bir gelin kadar güzeldir Elegez, Kışın ise beyaz kaftanına bürünerek misafir kabul etmeyen üvey baba tavrı gösterip yaradana  zikreder gibi  durur bahara kadar. Dumanlı şafaklarda, sisli akşamlarda dudağında gurbet dilinde hasret şarkısının  en tatlı, en yakıcı, en anlamlı nağmeleri buradaki her kese huzur derdine derman gönlüne şifa verir Elegez.
  
Bizimkiler 1650 ile 1700 yıllar arasında Doğubeyazıttan, bazı kaynaklara göre İran'ın Xoy (Khoy) şehrinden Erivana göç etmiş şamskanlılardandır.Yaşamlarının yaklaşık 250 yılını  burada geçirmişlerdir. Erivanda iken kışlarını tezekend'de, ve çevresindeki, keleşbeg(Talin'e Bağlı), qasmina jorin, qasmina jérin, topé piré gibi şemskan köylerinde geçirir, ilk baharın başlamasıyla tutarlar Elegezin yolunu, biliyorlardı ki Elegez onlara her zaman kucak açacağını, bu mutluluk zoraki göçe kadar sürdü, zira Osmanlının 9.Tümeni kafkasya cephesinden çekilince buraların yönetimi tamamen Ruslara geçti. Dolayısı ile Ermeni çeteleri müslüman halka inanılmaz baskılar ve katliamlar işlediler.Mallarını gasp edip,genç kızlarını alı koymaya başladılar. Sonuçta göçe karar verilerk hazırlıklar yapıldı. Nihayetinde 26 Aile 40 kagnı ile Erivan ( Ermenistan) üzerinden Aras nehri üzerindeki Malkara köprüsünü,Alican gümrük kapısını geçerek Çilli hudut karakolun'da Osmanlı Devletine teslim olup, Igdır'dan Ağrı dağı ile Pamukdagı arasından geçerek Dogubeyazıt'a ugramadan,Taşlıçaya oradanda Agrıya geçen ailelerde vardı.Bir kısmı karsta bir kısmıda  Karsın Digor İlçesinin Naxşivan ve merweng köylerine yerleşkiten birkaç yıl sonra Bitlisin Tatvan İlçesinin Kotum(Küçüksu) köyüne , oradan Diyadin, Patnos, Kars ve en sonunda da Muşun Bulanık ilçesine  göçtüler. Ama o tad hep damaklarında kaldı  mutlu oldukları bu mekandan  çocuğun anasından ayrılması gibi sökülüp atılı verdi o topraklardan. Neticede nasip ve kısmetın insanı nerelere savuracağı belli olmaz ancak Allah bilir. Rahmetli Mele Ahmedé Sofi Seyad  İle Kazoxanlı Paşaxan Amca aynı şeyi söylerlerdi, “Biz çocukken akşamları Elegez Yaylasında  oturur ta Tiflise kadar giden trenin ışıklarını görürdük ve bu bize büyük bir heyecan verirdi diyorlardı .   Elegez Şemskanlılar için o kadar önemliki; Karsın Selim İlçesine yerleşen akrabalardan bazıları İstanbulda kurdukları şirkete Elagöz ismini vermişlerdir.  Bu da Elegez’in bize neler ifade ettiğini göstermiyor mu sizce?
“Mevlananın; 
Gelin bağa yeşiller kuşanan doğayı görün
Her köşede bir çiçek dükkanı açan doğayı görün
Güller gülerek sesleniyor bülbüllere:
Susun, susarak doğayı görün”
Sözleri sanki Elegez yaylası için yazılmış gibi değil mi?.
  
12491 kez okundu

Yorumlar

Erzurum Horasan Kurdistan     28/01/2022 22:38

Hin xizmên me hatin asîmîlekirin. Eslê xwe winda kirine. Lê hinek ciwan her çiqas bi tirs be jî dibêjin ku ew kurd in û cihê rûniştina wan Kurdistan e. Bi taybetî li Erziromê beşek ji kurdan di asteke zêde de balê dikişînin ser ala û tirkperestiyê. Ew hemû kurdên ku eslê xwe ji bîr kirine. Tirkekî normal ew qas al û tirkayetiyê nîşan nade. Lê endamên hin komên faşîst ên Tirk bi piranî Kurd in. Ev kes mirovên bi kesayetiya qels û kompleksa kêmbûnê ne. Mirovên herî birûmet û birûmet ew in, ku nijad û çanda xwe bêyî ku bandorê li kesî bike, zindî dihêlin. Ez ne ji tirs û ne jî ji ber pere nijada xwe difiroşim. Yê ku dibêje ez Kurd im çiqas kêfxweş e!!!
Misafir -

eleyez     29/09/2020 09:55

rahnetli ninemde eleyzden bahsederdi anlatıp anlatıp ağlardı zorla göç ettirildiklerinden akrabalrına ait mezarları orda kaldıgından ziyaret edememekten onun topragının orası oldugundan yakınırdı.
Misafir -

Elegez yaylası      14/09/2018 10:15

Bende Erzurum Hınıs lıyım. Benim dedelerimde 1915 te Elegez den gelmişler. Biz Dılxeran aşiretindeniz. Elegez den iki defa göç olmuş. İlki 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı Rus harbinde. O tarihte aşiret çoğu Muş' a ve Erzurum merkezine Horasan ve Hasankale ilçelerine gelmiş. Harpten sonlar bir kısmı dönmüş. Bizim ailemizde Elegezê geri dönüş yapmış. 1915 dönüş yapmamak üzere Erzurum' a yerleşmişler. Digor Nexşiwan da, Sarıkamış Alasofuda ve Kars ın başka yerlerindede akrabalarımız var. Şu anda Erzurum ova köylerinde, Hasankale de, Horasan da Elegez den gelme çok sayıda Dılxeran ve Cemaldin aşireti mensubu kürtler vardır.
Yusuf Mahmut Yıldız

elegez     04/01/2015 06:09

Biz kars digor dayix hâlâ :) güzel yazı ama eksik bence birax daha bilgi verirseniz çok güzel olur her şey için tşk
Misafir -

tanışma     17/12/2014 17:24

ağrı merkez kazlı köyündeniz. dedelerimizin anlattıklarına göre elegezden gelip ığdır ve karsa yerleşmişiz
Misafir -

Çepik     31/07/2014 00:35

Kars Selim çepik koyundeyiz dedelerimiz elegez ordanda buraya yerleşmişler bulanık ve diyadine gidenleri anlatırdı acaba bunlar hep akrabamıydılar .?
Misafir -

karaçoban     03/06/2014 12:49

bende erzurum karaçoban dnm bzmde dedelerimz eerivan elegezde gelmşler dedem hala bahsedyr oralardn....
Misafir -

elegez     02/01/2014 17:15

ben bitlis adilcevaz kazoxa köyündenim. bizim atalarımızda elegezden digor a ordanada bitlis e .göç etmişler. bir gün mutlaka erivan a gitmeyi qezbin i gezmeyi çok isterim
Misafir -

.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ