• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam348
Toplam Ziyaret16003785
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1
MEMEDÊ KAZIM
semskiasireti@gmail.com
OSMANLI DEVLETİ İLE SÖMÜRGECİ AVRUPANIN MENFAAT İLİŞKİLERİNİN KÜRTLER ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ
23/01/2012
19.Asırda Kürd coğrafyasında meydana gelen olayları kavrayabilmek için Osmanlı devletinin siyasi yapısına  ve Avrupa devletlerinin bölge üzerinde çıkarlarını iyi okumak lazım.
Bu asrın başlarında , özellikle Hindistan’dan gelen ticari malların getirisi  İngilizlerin başını döndürüyordu. Zaten sömürgecilik zihniyeti ile  olaya bakan İngilizler, bu malları tekellerine geçirmek için öncelikle İpek yolu kervan yollarını ellerine geçirerek sömürgecilikte hakim oldukları Basra körfezine çevirdiler.  Böylece İngilizler  Ticari güçlerini yoğunlaştırdıkları Basra’dan Mezopotamya ve  Kürdistan bölgeleri ile  direkt olarak ilişkiye geçtiler. Bu durum diğer sömürgeci Avrupa ülkelerinden  Ruslar ve Fransızlarında iştahını kabarttı. Akabinde bu ülkelerde ticari ilişkilere girerek, bu rant pastasının etrafında çöreklendiler.
Hindistan’dan gelen bu Kervan yolunun Kürd coğrafyasından Basra’ya oradan da Avrupalıların sömürgecilikte egemen oldukları coğrafyaya kaydırılması demek Kürd coğrafyasında yaşayanların bu nimetten yoksun kalması anlamına geliyordu.
Osmanlı devleti üzerinde oldukça etkili olan Avrupa  devletlerinin temel isteği, Osmanlı Devletinin kendi kontrolleri altında tarihsel sürecine devam etmesiydi. Bu durum onların çıkarlarına daha uygundu. Çünkü Hindistan ticaret yolu üzerindeki topraklara hakim olan zayıf bir Osmanlı yönetimi, sömürgeciler  için oldukça cazip bir durumdu.
Ayrıca Osmanlı devleti yönetiminde, Otonom halde yaşamlarını sürdüren kürd’ler  her an osmanlıdan ayrılıp bağımsız bir konuma geçmeleri muhtemeldi. Bu durum sömürgeci Avrupalıların sömürge politikalarına ters bir durum doğurabilirdi. Kürdistan bölgesinin yer altı ve yer üstü zenginlikleri’de , İngiltere, Fransa,Almanya, Rusya ve Amerika’nın bölge ile ilgili hassasiyetlerini arttırdığı gibi iştahları’ nıda kabartıyordu.
Osmanlı yönetimi üzerinde geniş bir etkiye sahip olan Avrupa devletleri ve Amerika bölgede gelişen siyasi ve toplumsal olaylarda direkt söz sahibi oldular. Çoğu zamanda istekleri doğrultusunda  Osmanlı yönetimini yönlendirdiler. Bu ticari ilişkilerin Avrupalıların veya Osmanlı  tebaası altında olan diğer gayrimüslimlerin eline geçmesi ile  beraber bunların  yöredeki etkinlikleride  artmaya başladı. Avrupa ve Amerikan misyonerleri sayesinde bölgeyi daha yakından tanıma fırsatı buldular.  Bu sonuçla  bölgede yaşayan ve her zaman Avrupalıların  ilgilerini çekmiş olan Gayrimüslim  halklarla ilişkiler bu devirden sonra gelişmeye başladı. Bölge genelinde Müslüman Kürdler  başta olmak üzere, Ermeni, Asuri, Keldani ve Süryani halkları  önemli bir nüfus oranını teşkil etmektedir.  Ancak bölgenin geneline bakacak olursan Müslüman kürd’ler sayıca tartışmasız en fazla olan halktır.
Tüm bu karmaşık durumların içinde  Sultan II. Mahmud’un batılı yandaşı olması Avrupalıların buradaki faaliyetlerinin daha etkin hale gelmesine vesile olması  Kürd bey ve aşiretlerinin rahatsız olmalarına neden oldu.   Zaten 19. Asırda II Mahmut ‘un bu çalışmaları Kürdlerle  Osmalı devleti arasındaki olayların başlamasının fitilini ateşlemeye yetmişti. Osmanlının bu merkezileştirme çabaları,  Kürdleri  bu dönemde  çileden çıkarmıştır.  Çıkan olaylar neticesinde , Yavuz Sultan Selim ile Kanuni Sultan Süleyman  devrinde Kürdler ile yapılan bütün anlaşmalar tek taraflı fesh edilmiştir. Bundan sonrada Sömürgeci  Avrupa devletlerinin Osmanlı coğrafyası ve özellikle  Ortadoğu ile Kürdistan  üzerindeki gittikçe artan egemenlikleri ve bunun sonucu olarak değişen dengeler, Osmanlının  Kürd politikasının değişmesine neden olmuştur. Böylece  Kürd beylikleri ile  Osmanlı devleti arasında çaldıran Savaşı öncesinde İdris-i Bidlisi’nin çabaları ile imzalanan  tarihsel itifak son bulmuştur.


3568 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Darbeler ve Halkın İradesi - 19/07/2016
Darbeleri tarihe gömelim
DIMDIM KALESİNİN SAVUNMASINDA MUHTEŞEM BİR KAHRAMAN:EMİRHAN BRADOST - 20/11/2014
Kürtler bir yıl bu kaleyi savundular. Sonunda savunmadan vazgeçip kaleden dışarı çıktılar. Kaleyi kuşatmaya alan orduyla şiddetli bir çatışmaya girip, sonuna kadar savaştılar
Kürtler ile Diğer Müslümanlara yapılan Ermeni Katliamlarında Emperyalistlerin Rolü - 15/03/2014
Müslüman halkın evlerini ateşe verme, mallarını gasp etme, yağmalama, cami, medrese, tekke ve mektepleri yakma şeklinde gerçekleşen olaylarda,Rusların Ermenilere yardımı yanında Müslüman halkın kafalarını kılıç ile kesme, kızların namuslarını talan
Dünyanın kaderini değiştiren Derin Yahudi gücü: Rothschild ailesi ve İsrail - 21/07/2013
Dünyanın kaderini değiştiren Derin Yahudi gücü:Rothschild ailesi ve İsrail
Zerife Xatun Olayı ve Mala Kok Ağa ile Müslüman Kürtlerin Kanlı çatışmaları - 09/04/2013
Bu kültür içinde günümüzde hala anlatılan Çoban Ağa hikayesi Mala Kok Axa ve Zerife Xatun meselesi oldukça ilginç olaylar içermekteydi.
2.Adulhamit'in Aşiret Mekteplerini Kurma Amacı ve Bu Okuldan Yetişen Ünlü Kürtler - 04/02/2013
2.Adulhamit'in Aşiret Mekteplerini Kurma Amacı ve Bu Okuldan Yetişen Ünlü Kürtler
AĞRI İSYANINDA ALİCAN İLE SEYİTXANÊ KERR'İN ÇABALARI VE AKİBETLERİ - 02/01/2013
AĞRI İSYANINDA ALİCAN İLE SEYİTXANÊ KERR'İN ÇABALARI VE AKİBETLERİ
MODERN ASİMİLASYON VE ELDEN GİDEN KÜRT GENÇLİĞİ - 04/11/2012
MODERN ASİMİLASYON VE ELDEN GİDEN KÜRT GENÇLİĞİ
STALİN’İN SÜRGÜNE GÖNDERDİĞİ KÜRTLERİN ACILARI VE YOLDA ÖLEN 50.000 KÜRDÜN TRAJİK HİKAYESİ - 29/09/2012
1936-1946 YILLARINDA STALİN’İN SÜRGÜNE GÖNDERDİĞİ YÜZ BİNLERCE KÜRDÜN ACILARI VE HAYATINI KAYB EDEN 50.000 KİŞİNİN TRAJİK HİKAYESİ
 Devamı
.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ