• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam1450
Toplam Ziyaret15991329
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1

İran'ın Salmas,Khoy ve Kotur Şemskanlıları ile bir araya geldik

İran'da yaşayan Şemskanlılar ile tanışmak  üzere yaptığımız ziyaret esnasında, Kotur,Salmas ve Khoy 'da yaşayan şemskanlılar ile buluştuk. Son derece cana yankın ve sevecen olan  bu akrabalarımız, gelenek, görenek ve misafir perverliklerini hiç bırakmayan,  oldukça modern düşünen  insanlar olduklarını gördüm. İran devriminden sonra  sosyal yaşamlarında olduğu kadar kimliklerini de koruma ve yaşatma imkanları daha da artmış olduğunu ifade ettiler.
Akrabalık  bağları Türkiyedeki Şemskanlılardan daha fazla güçlü ve canlıdır. Öyleki; İranda yaşayan bütün şemskanlıların  listesi herkeste mevcut. Düğün, davet veya taziyelerde her kes bir birinden haberdar olur. Mutlaka kendi aralarındaki sosyal aktivitelere icabet ederler. Örneğin Evinde  konuk olduğumuz Mohammed zaher mahmutzade bey, oğlunun düğününde  5000 kişinin toplandığını ve gelen tamamına yakın davetlinin  şemskanlı olduğunu ifade etti.

her gittiğimiz evde mutlaka yemek, içecek veya meyve ikramı vardır, yemeden gitmek çok zor. 

Bize olan cana yakın ve samimi davranışlarını anlatmak mümkün değil. Özellikle çaldıranlı hacı Abdurrahman Kedalınin yakın akrabası Kotur'lu koçer, gittiğimiz günden  geldiğimiz ana  kadar  en az günde  beş kez bizi aradı, yönlendirdi ve hep hal hatırımız sordu. İrana geçtiğimizde bizi arabası ile kapı köy iran tarafında bekliyormuş, ne varki İran tarafına geçtiğimiz andan itibaren telefonlarımızın şebekeleri kaybolduğundan, birbirimizden haberdar olamadık. ancak Khoy'a gelerek bizi ziyaret etti ve  tanışma imkanı bulduk. Kendisine müteşekkiriz.
İran'daki şemskanlıların  tamamı Türkiyeden göç etmişlerdir. Kimileri 93 harbinde kimileri de seferberlik ve 1.dünya savaşı nedeni ile buralara göç etmiş. Geneli Van ve çevresinden gitmiş olup, büyük çoğunluğu Hamzabegi ve siyari şemskanlılarıdır. Golaniler ile tanışma fırsatı bulamadık, inşallah bir sonraki ziyaretimize onlara yaparız.

Bir daha buluşmak üzere randevulaşıp ayrıldık. İnşallah  bir kere daha gitmek nasip olur da bu güzel insanlarla  tekrar  buluşmamız  gerçekleşir.

Memedé Kazım
www.semskiasireti.com




4391 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ