• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/semskiasireti
  • https://www.twitter.com/semski_asireti

SONSUZA KADAR BARIŞ, BİRLİK VE KARDEŞLİK İÇİN EL ELE

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam360
Toplam Ziyaret16003797
ŞEMS KİMDİR
ŞEMSKANLILARIN TARİHİ
BÜYÜKLERİMİZ
DRAMATİK HAYATLAR
SİTEMİZİ BEĞENİN
Saat
Title of the document

1

Van, Çaldıran şemskilerine verilen Kedali Soyadının Hikayesi

KEDALİLER KİMDİR
Kedaliler Şemsikan aşiretinin Ekseriyetle Muradiye,Taşlıçay, Bulanık, Kars(Digor) Eskişehir İzmir ve Bursa’da dağınık vaziyette yaşayan bir boyudur. Şemskanlılar, Tarihin muhtelif dönemlerinde vuk’u bulan göç hareketlerine maruz kaldıktan sonra Hicri: 8. Asırda Şiiliği kabul etmediklerinden, İran şahı  Mansur tarafından İrak Şengal(Sincar) bölgesine yerleştirilmişlerdir. Cizira Botan’a ise Ünlü Şemskanlı Hamza Bey döneminde göç etmişlerdir.  Botan’dan Van  civarına göç etmeleri  1425  yılından sonra olmuştur. Aşut ve  Hoşap kalesinde kurulan   Mahmudiye Beyliği içinde yaşamışlardır. Botan’dan Van’a göçleri hakkında  bir çok rivayetler anlatılır. Ancak en bilinen rivayet Botan Mir’ini öldürüp  kaçmaları rivayetidir.

Genel olarak dağılımları şu şekildedir; Bir kısmı Urfa, Maraş,Mardin ve Diyarbakır-Malatya bölgesine göç ederken, diğer  kısmı ise Van ve Ağrı bölgesine göç etmişlerdir. Belli bir zaman bu bölgelerde göçebe hayatı yaşadıktan  sonra bu bölgelerde yerleşik yaşama geçmişlerdir. Ancak Batman ve Siirt taraflarında hala göçebe ve yarı göçebe hayatı yaşayanlar mevcuttur. Bunlara Koçer Şemskileri denir. Ağrı’daki Şemsikan’lar genelde Diyadin ,Doğubeyazıt ,Patnos Eleşkirt ilçelerine ve Kars’ın Digor ilçesine yerleşiyorlar .Van bölgesinde yaşayan Şemskan aşireti Van Merkez , Özalp, Saray,Gürpınar,Erciş ,Çaldıran ve Muradiye mıntıkalarına yerleşiyorlar.

Şemskanlıların önemli ailelerinden  olan ve ağrılıklı olarak  Çaldıran’da yaşayan ailelerin  soyadları  “Kedali”dir. Kedaliler şemskanlıların “Siyari olarak bilinen babık’ına mensup olup, en önemli şahsiyetlerinin başında  1800’lü yıllarda yaşamış olan meşhur Mısto Cendek’ gelir.

Kedali İsminin  hikayesi şu şekilde gelişmiştir;

Van’ın Saray ilçesi Karahisar köyünde yaşamış olan Mısto Cendek’in kardeşlerinden Resul, onlardan  ayrılarak Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinin Kumluca köyüne yerleşmiş. Resul burada  Hewé (Hevi) Hatun isminde bir bayanla evlenip, Hasan ,Hüseyin ve Süleyman isminde  3 erkek çocuk sahibi olmuştur Resul daha çocukları küçükken hayatını kaybedince, Resul’ün hanımı Hevi Hatun üç çocuğuyla yalnız kalıyor . Oldukça çalışkan bir bayan olan Hewé  çocuklarını gayet iyi şekilde  yetiştiriyor, Adeta babalarının yokluğunu onlara hissettirmiyor.

Maddi ve manevi açıdan gayet iyi duruma gelen Hewé  Hatun dul olduğu için zaman zaman evlenme teklifleri alıyorsa da,   Hewé ,Ben Ked’imi bırakmam.,gitmem . (Ked :Kürtçe anlamı kazanç demektir ve Kedali ismi oradan kalıyor .) diyerek gelen teklifleri reddettiğinden, çevresi ve akrabaları arasında oldukça itibar ve saygınlık  kazanmıştır.

Hevi Hatun kendi kazancı ve çabası ile  çocuklarını büyütüyor. Büyük oğlu Hasan Erzurum Pasinler’e yerleşiyor , çocukları Ankara ,Bursa ve Yalova taraflarına dağılırken, Süleyman ise orada kalıyor . Hıso lakaplı Hüseyin, Van’ın Çaldıran bölgesine yerleşiyor. Hüseyin’in 13 tane erkek çocuğu oluyor . Ruslar 1914 ‘te Doğu Anadolu’yu işgal ettiklerinde .Mehmet kardeşlerini ve çocuklarını alıp İran’a göç ederek Burada Mir Mehi lakabını alıyor. 1918 yılında Ruslar Türkiye’den çekildikten sonra Mir Mehi’nin üç çocuğundan Nadir Maku bölgesinde ve Reşit Kotur bölgesinde kalıyor. Mir Mehi oğlu Mahmut ve 17 kardeşi ile birlikte Türkiye’ye dönüyor. Van’ın Çaldıran ilçesine yerleşiyorlar.

Cumhuriyet dönemindeki soyadı kanunu ile  Mir Mehi ve oğlu Mahmut’ “KEDALİ” soy ismini alıyorlar. Şu anda  Mir Mehi’nin torunları İran ve Türkiye’de yaşıyorlar. Yaklaşık 50 hanedir. İran’daki torunları .İran’ın Maku ve Kotur bölgesinde yaşamaktadırlar. Türkiye’deki torunları yani Mahmut Kedali’nin çocukları İzzet, Hüseyin ve çocukları Adana’da , Nusret Adapazarı’nda , İhsan Malatya’da Hasan ,Cevdet ,İsmet, Abdurrahman Van Çaldıran’da yaşamaktadırlar.

Abdurrahman Kedali kimdir;


1955 doğumlu 5 çocuk babası , 22 yıl(1987-2009) DYP ve Demokrat Parti İlçe Başkanlığı yapmış ,22 Temmuz 2007 yılında DP’den milletvekili adayı olmuş ve parti barajın altında kaldığı için Millet Vekili seçilememiştir. Halen Van Çaldıran’da yaşamaktadır.





KEDALİLERİN NÜFUS DAĞILIMI VE YAŞAM

Kedalilerin hane ve nüfus sayısını kısaca özetlersek ; Çaldıran ve köylerinde 700 hane Erciş’in merkezinde ,Eskişehir ,Bursa ,Adana ,Adapazarı,İstanbul, Malatya’ya 200 hane yerleşmiştir .
Kedali’nin şu an 900 hane 4000 nüfusu vardır .Bu gruba Kedali diyorlar. Kedali ailesi Şemskan aşiretinin Siyari koluna bağlıdır. 

Şemsikan aşiretini kısaca özetlemek gerekirse ; İran , Irak , Suriye ülkelerinde 50 bin nüfusa sahiptir . Türkiye’de ise Urfa,Maraş,Diyarbakır,Mardin,Malatya ,Batman ve Cizre bölgesinde yaklaşık 40 bin nüfusa sahiptir.Van bölgesinde Van Merkez , Gürpınar , Özalp , Saray,Muradiye , Erciş ve Çaldıran ilçe merkezleri artı bu ilçelere bağlı 47 köyde toplam 60 binin üzerinde Kars-Digor, Ağrı ve Doğubeyazıt , Diyadin , Eleşkirt , Patnos ve bağlı 35 köyde yaşayan 40 bin nüfusa sahip Şemsikan aşiretinin yaklaşık 200 bin nüfusa sahip olduğu bilinmektedir

Hacı Abdurrahman KEDALİ

 


ÇALDIRAN'DA YAŞAYAN ŞEMSKİLER

Çaldıranda yaşayanlar  çoğunlukla Şemskanlıların Siyari Babık'ındandır. ekseriyetinin soyadları KEDALİ'dir. Kedali denilmesinin nedenini şöyle anlatıyorlar. Hamza Begi Şemskanlılarından Dırbas Xan'ın çağdaşı Mıste Cendek'in kardeşi  Resul'un vefatından sonra Eşi Hewé (Muhtemelen doğrusu Havva'dır) hanımın  yeniden evlenmeyi redderek, çocuklarını kendi emeği ile büyütmesini istemesi anlamına gelen "Ez bı keda xwe Zaroka mezındıkım" demesi nedeni ile bu aileye kedali denilmiş ve  dolayısıyla şu anda Soyad'ları  "KEDALİ" olmuş. Çaldıran,Van merkez,Bulanık'ın Tırtop ve Xoş geldi köyleri Taşlıçay ilçelerinde  yaşarlar

Siyari babık'ından olan  ailelerin bilinen secereleri  aşağıdadır.


       H.ABDURRAHMAN KEDALİ'NİN
                    SOY AĞACI

 
                                                                     





32326 kez okundu

Yorumlar

Sadece isimde Kürt olmak yetmez     14/06/2020 11:56

Beyfendinin arkasında Kürt düşmanı Atatürk ve Erdoğanın resmi var. böyle Kürtmü olur. bu nasıl bişeydir. Celladına Aşık olmuş şiirini yaşayan Örnekleri
Misafir - dozvan

kökümüz     22/01/2016 04:30

büyük dedemizin adı musa hanımının adı cevahir hnm oğlu selim kızı nuriye ve nazire dayılarımız mahmut ve soner çocukları ibrahim ve ziya kızları latife Türkan bilginiz varsa not yazarsanız memnun oluruz.
Misafir - kemal

aşiret     18/08/2015 00:30

ŞEMSİKİLER Milan ya da Milli konfederasyonuna bağlı bir aşiret değil mi? Bundan hiç bahsetmemişsiniz.
Misafir - erhan

Aşiretle ilgili     12/07/2015 17:58

İsim : Samet Atabay Mail : atabay@hotmail.com Konu : Aşiretle ilgili Sayın H.Abdurrahman KEDALİ Sizlerden ricamız Prof.Dr. Nuri TALABANİ''n araştırmasın da; Urfa Suruç dogumlu Dedem Veliyettin KERKUKİ,Babası Abdusamet KERKUKİ (Suruca Kadı olarak gelmiş) Babası Şeyh Abdurrahman HALİSİ "KERKUKİ" 1797-1859 lakabı almış,Babası ŞEYH AHMET 1780-1841 Kadiriye tarikatı şeyhi, Babası Molla MAHMUT Talabani lakabı anılır , Babası YUSUF AĞA Kakosuri Zürriyetinden Zengine AŞİRET REİSİ olarak yazılarında bahsetmektedir. Siz değerli araştırmacı olarak sizlerinde bu hususta bilgilerinize ihtiyacımız var. Bizleri bilgilendirirseniz memnun oluruz .SAYGILARIMIZLA Tel: 0532 786 75 74 Doğum Tarihi : 22/01/1947 Cinsiyet : Bay
Misafir - samet Atabay

aşiret     03/12/2014 17:56

boyle bıyorum da kendı ailemızı tanımak bızım ıcın bı şeref dır sıze mnetarrız saygılar herkes tarıhını bılmek kadar guze bışey yoktur
Misafir - mugdat yardımcı

hediye hanim     28/11/2014 17:57

05376898156 irtibat kurmak icin bu numarayi arayabilirsiniz...
Misafir - abdurrahman kedali

slm     25/11/2014 11:07

hairli guner ismim hediye yunanistandan yaziyorum sizinle ihtibat kurmaya istiyorum cep numaram-00306955022326
hediye husein

.

H.Abdurrahman KEDALİ
(Bilgi, Sayfası)
DÜŞÜNDÜREN MİZAH KÖŞESİ
ŞAİR VE YAZARLAR KÖŞESİ




Site Haritası
FIKRA KÖŞESİ